shou-sugi-ban-logo-bl

Shou-sugi-ban hiilletyt verhoustuotteet

 

Ikiaikainen japanilaisten käyttämä puun pinnan hiillostamistekniikka, shou-sugi-ban, on kehitetty alunperin puisten rakenteiden kestävyyden parantamiseksi. 

Puuta hiillostamalla saadaan aikaan pinta, joka kestää luonnollisesti kosteutta, homeita ja lahoa. Lisäksi puun pinnasta tulee mielenkiintoisen kaunista sellaisenaan. Hiillostettua puuta voidaan polton jälkeen harjata ja jatkokäsitellä eri tavoin. Puun pinnan polttaminen sopii hyvin sisä- ja ulkoverhouspaneelien käsittelyksi, mutta ei kulutuspinnoille, kuten terassilautoihin.

Sana ”sugi” on japania, ja tarkoittaa  Yakisugin saarelta saatua setripuuta eli japaninsetriä (Cryptomeria japonicai), siksi tekniikasta käytetään myös nimeä Yakisugi. Nykyään molemmilla sanoilla tarkoitetaan erilaisten puulajien hiillostamista.

Meillä Suomessakin puun hiiltämistä käytettiin perinteisenä lahonsuojamenetelmänä esim. aitatolppien päiden käsittelyssä. Tämä luonnonmukainen, ekologinen tapa on lähes kadonnut erilaisten lahonsuoja-aineiden tultua markkinoille.

Perinteisessä Shoug-Sugi-Ban -prosessissa puu hiillostetaan, jäähdytetään, harjataan, puhdistetaan ja lopuksi suojataan luonnonöljyllä. Puun oma molekyylirakenne vaikuttaa siihen, miten kukin puulaji hiillostaessa kuvioituu ja hiiltyminen tapahtuu. Pehmeämpi puuaines hiiltyy syvemmältä ja nopeammin kuin kovat puulajit.

Hiillostamistekniikka soveltuu erinomaisesti Accoya ja Kebony -puumateriaaleille, jotka omaavat jo itsessään huomattavan pitkän elinkaaren. Accoya ja Kebony hiiltyvät tyylikkäästi, sekä kestävät hyvin myös erilaisia jatkokäsittelyjä.

Shou-sugi-ban sisäverhouspaneelit ovat myös mahdollista palonsuojata B-s1, d0 -luokkaan!

Huom: Shou-Sugi-Ban tuotteet valmistetaan aina tilauksesta ja ne tehdään käsityönä.

Shou Sugi ban -tekniikka vaatii tarkkuutta ja kokemusta, jotta puupinnasta tulee kauttaaltaan tasaista ja laadukasta. Hiillostus- ja harjausasteita on useita sekä puuta voidaan myös polton jälkeen värjätä, jolloin pintaan saadaan upeita efektejä.

Modifioinnin ansiosta Accoya - ja Kebony tuotteita voidaan hiillostaa huomattavasti leveämpinä lautaprofiileina kuin tavallisia (ei modifioituja) puita.

Hiillostetut tuotteiden pinta on aina polton jälkeen öljytty ja ne on hyvä huoltokäsitellä säännöllisesti 2-5 vuoden välein, riippuen sääolosuhteista ja ympäristöstä johon paneelit tulevat.

 

 

LISÄTIETOJA JA AINEISTOA :