shou-sugi-ban-logo-bl

Shou-sugi-ban hiilletyt verhoustuotteet

 

Ikiaikainen japanilaisten munkkien käyttämä hiillostamistekniikka;  Shou-Sugi-ban on kehitetty alunperin puisten rakenteiden sään suojaamiseksi.

Hiillostaminen sopii sekä sisä- että ulkopaneelille, lisäksi sitä voidaan käyttää esim. huonekaluihin.

Puuta hiillostamalla saadaan aikaan pinta, joka kestää luonnollisesti kosteutta, homeita ja lahoa. Lisäksi puun pinnasta tulee todella hienostunutta ja mielenkiintoisen kaunista sellaisenaan. Hiillostettua puuta voidaan vielä jälkikäteen harjata joko kevyesti tai raskaasti tai vaikkapa maalata.

Sana ”sugi” on japania, ja tarkoittaa  Yakisugin saarelta saatua setripuuta eli japaninsetriä (Cryptomeria japonicai), siksi tekniikasta käytetään myös nimeä Yakisugi. Nykyään molemmilla sanoilla tarkoitetaan erilaisten puulajien hiillostamista.

Meillä Suomessakin puun hiiltämistä käytettiin perinteisenä lahonsuojamenetelmänä esim. aitatolppien tyvipäiden käsittelyssä. Tämä luonnonmukainen, ekologinen tapa katosi myrkyllisten lahonsuoja-aineiden tultua markkinoille.

Perinteisessä Shoug-Sugi-Ban -prosessissa puu hiillostetaan, jäähdytetään, harjataan, pestään ja lopuksi suojataan luonnonöljyllä. Kaikkia puulajeja voidaan hiillostaa. Puun oma molekyylirakenne vaikuttaa siihen, miten puunpinta hiillostaessa kuvioituu ja hiiltyminen tapahtuu eriasteisesti puulajista riippuen. Pehmeämpi puuaines hiiltyy syvemmältä ja nopeammin kuin kovat puulajit. Suunnittelijat ja arkkitehdit käyttävät nykyään paljon mm. sypressiä ja tammea.

Tekniikka soveltuu myös erinomaisesti Accoya ja Kebony -puulle, koska ne ovat kovia ja kestäviä itsessään (modifioinnin ansiosta), jolloin hiiltyminen tapahtuu vain puun pinnassa.

Shou-sugi-ban paneelit ovat myös mahdollista palonsuojata B-s1, d0 -luokkaan!

Huom: Shou-Sugi-Ban tuotteet valmistetaan aina tilauksesta.

Yhteistyökumppanimme, englantilainen Exterior Solution Ltd, käyttää vain aitoja japanilaisia tekniikoita tarjotakseen ainutlaatuisia ja yksilöllisiä tuotteita. Sugi ban -tekniikka vaatii tarkkuutta ja kokemusta, jotta puupinnasta tulee kauttaaltaan tasaista ja laadukasta.

Puu voidaan käsitellä monilla eri tavoilla riippuen siitä tuleeko se sisälle vai ulos. Hiillostus- ja harjausasteita on useita sekä puuta voidaan myös jälkikäteen värjätä, jolloin saadaan mahtavia efektejä. Esimerkiksi luonnostaan maarakenteissa kestävä Accoya -puu hiillostettuna ja värjättynä on kuin karamelli niin julkisessa vihersuunnittelussa kuin kotipuutarhassakin.

Accoya ja Kebony -puun lisäksi valittavananne ovat lehtikuusi ja seetri sekä tammi (muut puulajit ovat myös mahdollisia). Julkisivupaneeleihin on valmiina kuusi erilaista profiilia. Muut profiilit vain tilauksesta.
Hiillostamisasteita ja -tekniikoita on valittavananne puulajista riippuen useita mm. Shõsai, Shizen, Tenki, Seizõ, Mizu, Takage, Koshikijima, Shiberiatora, Byakko, Umi, Kawa…

 

Lataa Shou Sugi Ban esite ja lue lisää

LISÄTIETOJA JA AINEISTOA :