shou-sugi-ban-logo-bl

Shou Sugi Ban - hiillostetut puutuotteet

 

Puun hiillostamista on käytetty Japanissa vuosisatoja puisissa rakenteissa, joilta on vaadittu äärimmäistä säänkestävyyttä. Japaniksi hiillostaminen l. Shou Sugi Ban on muinainen, japanilaisten munkkien keksimä tekniikka. Puuta hiillostamalla saadaan aikaiseksi kosteutta, homeita ja lahoa kestävä pinta. Lisäksi puun pinnasta tulee todella hienostunutta ja mielenkiintoisen kaunista. Sana ”sugi” on japania, ja tarkoittaa tietyltä Yakisugin saarelta saatua setripuuta, japaninsetri, (Cryptomeria japonicai) siksi tekniikasta käytetään myös nimeä Yakisugi. Suomessakin puun hiiltämistä on käytetty vuosisatoja perinteisenä lahonsuojamenetelmänä esim. aitatolppien maahan upotettavien päiden käsittelyssä. Tämä ekologinen tapa vain katosi erilaisten myrkyllisten lahonsuoja-aineiden tultua markkinoille.

Perinteisessä Shoug Sugi Ban -prosessissa puu hiillostetaan, jäähdytetään, harjataan, pestään ja lopuksi suojataan luonnon öljyllä. Hiiltyminen tapahtuu eriasteisesti puulajista riippuen, pehmeämpi puuaines hiiltyy syvemmältä ja nopeammin, siksi kovat puulajit ovat ihanteellisia tekniikalle. Suunnittelijat ja arkkitehdit käyttävät nykyään paljon mm. sypressiä ja tammea. Tekniikka soveltuu myös erinomaisesti Accoya- ja Kebony- puulle, koska ne ovat kovia ja kestäviä itsessään (modifioinnin ansiosta) jolloin hiiltyminen tapahtuu vain puun pinnassa.

Yhteistyökumppanimme, englantilainen Exterior Solution Ltd, käyttää vain aitoja japanilaisia tekniikoita tarjotakseen ainutlaatuisia ja yksilöllisiä tuotteita. Sugi ban -tekniikka vaatii tarkkuutta ja kokemusta, jotta puupinnasta tulee kauttaaltaan tasaista ja laadukasta.

Puu voidaan käsitellä monella eri tavoilla, riippuen siitä tuleeko se sisälle vai ulos. Hiillostus- ja harjausasteita on useita; puuta voidaan myös jälkikäteen värjätä, jolloin saadaan mahtavia efektejä. Esim. luonnostaan maarakenteissa kestävä Accoya-puu hiillostettuna ja värjättynä on kuin karamelli niin julkisessa vihersuunnittelussa kuin kotipuutarhassakin.

Accoya– ja Kebony-puun lisäksi valittavananne ovat lehtikuusi, ja seetri sekä tammi (muut puulajit ovat myös mahdollisia). Julkisivupaneeleihin on valmiina kuusi erilaista profiilia. Muut profiilit vain tilauksesta.
Hiillostamisasteita ja -tekniikoita on valittavananne puulajista riippuen useita mm. Shõsai, Shizen, Tenki, Seizõ, Mizu, Takage, Koshikijima, Shiberiatora, Byakko, Umi, Kawa…

 

Lataa Shou Sugi Ban esite ja lue lisää

Huom: Shou Sugi ban tuoteet valmistetaan aina tilauksesta.

LISÄTIETOJA JA AINEISTOA :