shou-sugi-ban-logo-bl

Shou-sugi-ban hiilletyt verhoustuotteet

 

Ikiaikainen japanilaisten munkkien käyttämä hiillostamistekniikka;  Shou-Sugi-ban on kehitetty alunperin puisten rakenteiden sään suojaamiseksi.

Hiillostaminen sopii sekä sisä- että ulkopaneelille sekä saunapaneeleille.

Puuta hiillostamalla saadaan aikaan pinta, joka kestää luonnollisesti kosteutta, homeita ja lahoa. Lisäksi puun pinnasta tulee todella hienostunutta ja mielenkiintoisen kaunista sellaisenaan. Hiillostettua puuta voidaan vielä jälkikäteen harjata joko kevyesti tai raskaasti tai vaikkapa maalata.

Sana ”sugi” on japania, ja tarkoittaa  Yakisugin saarelta saatua setripuuta eli japaninsetriä (Cryptomeria japonicai), siksi tekniikasta käytetään myös nimeä Yakisugi. Nykyään molemmilla sanoilla tarkoitetaan erilaisten puulajien hiillostamista.

Meillä Suomessakin puun hiiltämistä käytettiin perinteisenä lahonsuojamenetelmänä esim. aitatolppien tyvipäiden käsittelyssä. Tämä luonnonmukainen, ekologinen tapa katosi myrkyllisten lahonsuoja-aineiden tultua markkinoille.

Perinteisessä Shoug-Sugi-Ban -prosessissa puu hiillostetaan, jäähdytetään, harjataan, pestään ja lopuksi suojataan luonnonöljyllä. Puun oma molekyylirakenne vaikuttaa siihen, miten puunpinta hiillostaessa kuvioituu ja hiiltyminen tapahtuu eriasteisesti puulajista riippuen. Pehmeämpi puuaines hiiltyy syvemmältä ja nopeammin kuin kovat puulajit.

Hiillostamis-tekniikka soveltuu myös erinomaisesti Accoya ja Kebony -puulle, koska ne ovat kovia ja kestäviä itsessään (modifioinnin ansiosta), jolloin hiiltyminen tapahtuu vain puun pinnassa.

Shou-sugi-ban sisäverhouspaneelit ovat myös mahdollista palonsuojata B-s1, d0 -luokkaan!

Huom: Shou-Sugi-Ban tuotteet valmistetaan aina tilauksesta ja ne tehdään käsityönä.

Sugi ban -tekniikka vaatii tarkkuutta ja kokemusta, jotta puupinnasta tulee kauttaaltaan tasaista ja laadukasta. Hiillostus- ja harjausasteita on useita sekä puuta voidaan myös jälkikäteen värjätä, jolloin saadaan mahtavia efektejä.

Modifioinnin ansiosta Accoya - ja Kebony tuotteita voidaan hiillsotaa huomattavasti leveämpinä lautaprofiileina kuin tavallisia (ei modifioituja) puita.

Hiillostettut tuottee ovat aina öljytty ja ne tulee säännöllisesti huoltoöljytä joidenkin vuosien jälkeen, riippuen sääolosuhteista ja ympäristöstä johon paneelit tulevat.

 

 

LISÄTIETOJA JA AINEISTOA :