shou-sugi-ban-logo-bl

Shou Sugi Ban - paneelit

 

Perinteinen Japanilainen puun hiillostaminen eli Shou Sugi Ban, on japanilaisten munkkien kehittämä tekniikka puisten rekenteiden sään suojaamiseksi. 

Puuta hiillostamalla saadaan aikaan pinta, joka kestää luonnolliesti kosteutta, homeita ja lahoa. Lisäksi puun pinnasta tulee todella hienostunutta ja mielenkiintoisen kaunista sellaisenaan. Hiillostettua puuta voidaan vielä jälkikäteen harjata joko kevyesti tai raskaasti tai vaikkapa maalata.

Sana ”sugi” on japania, ja tarkoittaa  Yakisugin saarelta saatua setripuuta eli japaninsetriä (Cryptomeria japonicai) siksi tekniikasta käytetään myös nimeä Yakisugi. Nykyään molemmilla sanoilla tarkoitetaan erilaisten puulajien hiillostamista.

Meillä Suomessakin puun hiiltämistä käytettiin perinteisenä lahonsuojamenetelmänä esim. aitatolppien tyvi päiden käsittelyssä. Tämä luonnomukainen, ekologinen tapa vain katosi myrkyllisten lahonsuoja-aineiden tultua markkinoille.

Perinteisessä Shoug Sugi Ban -prosessissa puu hiillostetaan, jäähdytetään, harjataan, pestään ja lopuksi suojataan luonnon öljyllä. Kaikkia puulajeja voidaan hiilostaa. Puun oma molekyylirakenne vaikuttaa siihen miten puunpinta hiillostaessa kuvioituu ja hiiltyminen tapahtuu eriasteisesti puulajista riippuen. Pehmeämpi puuaines hiiltyy syvemmältä ja nopeammin, kuin kovat puulajit. Suunnittelijat ja arkkitehdit käyttävät nykyään paljon mm. sypressiä ja tammea.

Tekniikka soveltuu myös erinomaisesti Accoya- ja Kebony- puulle, koska ne ovat kovia ja kestäviä itsessään (modifioinnin ansiosta) jolloin hiiltyminen tapahtuu vain puun pinnassa.

Yhteistyökumppanimme, englantilainen Exterior Solution Ltd, käyttää vain aitoja japanilaisia tekniikoita tarjotakseen ainutlaatuisia ja yksilöllisiä tuotteita. Sugi ban -tekniikka vaatii tarkkuutta ja kokemusta, jotta puupinnasta tulee kauttaaltaan tasaista ja laadukasta.

Puu voidaan käsitellä monella eri tavoilla, riippuen siitä tuleeko se sisälle vai ulos. Hiillostus- ja harjausasteita on useita; puuta voidaan myös jälkikäteen värjätä, jolloin saadaan mahtavia efektejä. Esim. luonnostaan maarakenteissa kestävä Accoya-puu hiillostettuna ja värjättynä on kuin karamelli niin julkisessa vihersuunnittelussa kuin kotipuutarhassakin.

Accoya– ja Kebony-puun lisäksi valittavananne ovat lehtikuusi, ja seetri sekä tammi (muut puulajit ovat myös mahdollisia). Julkisivupaneeleihin on valmiina kuusi erilaista profiilia. Muut profiilit vain tilauksesta.
Hiillostamisasteita ja -tekniikoita on valittavananne puulajista riippuen useita mm. Shõsai, Shizen, Tenki, Seizõ, Mizu, Takage, Koshikijima, Shiberiatora, Byakko, Umi, Kawa…

 

Lataa Shou Sugi Ban esite ja lue lisää

Huom: Shou Sugi ban tuoteet valmistetaan aina tilauksesta.

LISÄTIETOJA JA AINEISTOA :