Maailman parhaat maatiilet

Olemme tanskalaisen tiilitukun Steffen Stenin virallinen edustaja Suomessa. Tukkumme kautta saatte maailman laadukkaimmat poltetusta savesta valmistetut maatiilet eli keraamiset pihatiilet.

Valikoimassa on saksalaisia Hagemaisterin ja ABCKlinkergroupen maatiiliä,  kulmat kauniisti pyöristettyjä vintagetiiliä sekä Italialaisia piha- ja astinkiviä. Maatiilet / pihatiilet sopivat niin urbaaniin rakennettuun kaupunkiympäristöön kuin pihoille, puistoihin ja puutarhoihin.

Suunnittelija pääsee vaikuttamaan ladontakuvioinnin lisäksi itse tiilen kokoon, muotoon ja väriin.  Tarjoamme myös ainutlaatuista hiilipolttoa maatiiliin, jolla luodaan ainutkertaisia uniikkeja sävyjä.  Laajasta varastovalikoimasta löytyy useita eri sävyjä, joita voi sekoittaa keskenään, jotta voidaan toteuttaa mielenkiintoista ja elävää maanpinta-arkkitehtuuria.

varikas maatiili ladonta

Mitä, miksi ja milloin

Maatiili eli keraaminen pihatiili on luonnon omista raaka-aineista polttamalla valmistettu kova ja kestävä maakatemateriaali. Polttaessa savi ”sintraantuu” eli sulaa yhteen, yhdeksi ainoaksi kiinteäksi, keraamiseksi kappaleeksi. Mitä laadukkaampaa savi on, sitä kovempi ja kestävämpi tiilestä tulee.

Maatiili on ympäristöystävällinen, 100 % myrkytön ja kestävän kehityksen mukainen valinta. Maatiilet eivät sisällä mitään ilmaan haihtuvia tai maahan liukenevia vaarallisia aineita.

Maatiiliä käytetään, kun halutaan saavuttaa vaihtelevia ja mielenkiintoisia, esteettisiä ympäristöjä, joissa ihmiset viihtyvät sekä voivat hyvin. Maatiilissä yhdistyvät kauniit ja kestävät värit sekä erinomainen kulutuskestävyys.

Kaunis ja kestävä maatiili

Kestävä maatiili tehdään parhaasta savesta

Maailman parhaat maatiilet (eli keraamiet pihatiilet) tulevat Pohjois-Saksasta, Hagemeisterin ja ABCKlinkergroupen tiilitehtailta, koska savilaatu näillä seuduilla on ensiluokkaista. Viimeisen jääkauden sulamisvedet kuljettivat parhaat mineraalipitoiset aineet Jyllannin niemimaan etelä osiin ja Pohjois-Saksaan. Tästä savilaadusta valmistetut maatiilet ovat erittäin kovia ja kestäviä.  Leikkuupinta (lape) on aina karhea, jolloin tiilet eivät ole liukkaita. Saksalaiset maatiilet kestävät erinomaisesti vaihtuvia sääolosuhteita. Erityisen hyvin ne kestävät ”pakastaa – sulaa -  pakastaa” sykliä, sillä vesi ei pääse tiilen sisään niitä rikkomaan jäätyessään eli toisin sanoen vedenimukyky on alhainen 1,5 -3 %.

Novenberg etusivu ekologisten rakennustarvikkeiden ja sisustusmateriaalien maahantuoja

Design, edustavuus ja toimivuus

Maatiiliä ( eli keraamisia pihatiiliä) käytetään, kun halutaan luoda suunniteltua ja arvokasta kaupunkiympäristöä ja laadukasta maisemointia. Maatiilissä yhdistyvät sekä design, edustavuus, toimivuus ja kestävyys. Maatiilillä on helppo suunnitella näyttäviä ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joissa tiilien värit, ladonta tai jopa koot vaihtelevat. Maatiilet sopivat sekä kävelyalueille, pihoihin ja puutarhoihin, autokatoksiin, liikenteen jakajiin sekä ajoteille. Maatiilet kestävät jopa rekkaliikenteen, kun paksuus on 70 mm.

Maatiilistä voidaan rakentaa myös mielenkiintoisia muotoja, korokkeita ja istuimia ja näin voidaan tuoda vaihtelua katu- ja viherrakentamiseen. Samaan projektiin voidaan sekoittaa useampaa väriä/mallia*.

  (* Olethan meihin yhteydessä ennen suunnittelua).

Pakkasta kestävä maatiili ei ole liukas

Luonnolliset värit

Maatiiliä ei ole värjätty eikä niihin käytetä mitään kemikaaleja, ne ovat 100 % luonnon tuotteita.  Saven oma luonnollinen väri vaikuttaa maatiilen lopulliseen väriin sekä käytetty polttotekniikka, mm. lämpö ja hapensäätely. Luonnolliset värit ovat vaalean keltaisesta okran keltaiseen, beigen ja harmaan eri sävyt, ruskean eri sävyt, punaisen eri sävyt sekä musta.

Hagemeisterin ja ABCKlinkerin maatiilien värit poikkeavat toisistaan, koska tehtaat sijaitsevat eri savenottopaikkojen lähellä. Vakiovärejä/malleja on yhteensä noin 16 ja lisäksi on erikseen tilattavia projektimyyntivärejä.

IMG_6163

Hiilipoltolla uniikkeja värivivahteita

Ainutlaatuinen hiilipoltto on saksalaisten maatiilien erikoisuus. Hiilipoltossa polttouunissa olevien tiilien päälle ripotellaan palavaa hiiltä tai turvetta, joka tekee värillisen erikoisefektin maatiilien pintaan. Värit palavat maatiiliin pysyvästi. Näitä loistavia, leimuavia ja mielenkiintoisia efektivärejä ei voi millään muulla tavalla jäljitellä. Jokainen hiilipoltettu maatiili on uniikki. Polton jälkeen efektiväriset maatiilet lajitellaan tasaisesti kaikkiin tiililavoihin, jotta ladontaan tulee sinne tänne näitä uniikkeja väritiiliä korostamaan ladonnan kauneutta.

Laadukas maatiili ei ole liukas talvellakaan.

Maatiili eli pihatiili kestää suoloja ja jopa happoja

Poltettu keramiinen pihatiili (maatiili) on betonitiiltä kestävämpää. Sen värit eivät haalistu eivätkä tiilet hierry tai naarmuunnu helposti lisäksi ne kestävät myös kolhuja. Jos maatiili halkaistaan tai leikataan, se on myös sisältä täysin saman värinen kuin pinnaltansa.

Maatiili kestää pakkasta, maantiesuolaa ja jopa happoja. Rakennustarvikkeeksi maatiilellä on erinomaisen pitkä elinkaari ja se sopii käyttönsä jälkeen vielä kierrätettäväksi mm. restaurointirakentamiseen ja teiden täyttöön sekä maanparannusaineeksi.

Hiilipolttoiset Hagemaisterin maatiilet ovat elävän näköistä katukivetystä. Neljällä eri sävyisellä tiilellä on luotu vaihteleva ja mielenkiintoinen kuvio aluelle.

Maatiili on kestävän rakentamisen valinta (KeSy)

Kestävän kehityksen mukaisen (KeSy) tuote -ja materiaalisuunnittelun periaatteiden mukaisesti maatiilistä löytyvät kaikki keskeiset periaatteet; materiaali- ja energiatehokkuus, kierrätettävyys, käyttöiän optimointi, korjattavuus ja ympäristölle haitallisten aineiden käytön minimointi.

Maatiilien tuotannossa ympäristönäkökohdat on huomoitu hyvin: valmistus tapahtuu lähellä saven nostopaikkaa, jotta ylimääräisiltä kuljetuksilta vältyttäisiin. Polttouunit lämpeävät maakaasulla ja ekosähköllä ja hukkalämpö käytetään maatiilien kuivatusprosessissa. Maatiilien pakkaukseen käytetään mahdollisimman vähän materiaalia ja tiililavat ovat joko kierrätettäviä tai ne sopivat suoraan poltettavaksi energiajakeessa. Maatiilistä ei liukene eikä haihdu ympäristöön mitään aineita. Pitkän elinkaaren vuoksi maatiili on ympäristöystävällinen ja huoltovapaa valinta, joka kestää satoja vuosia, ja on vielä käyttönsä jälkeen kierrätettävissä.

Hiilipolttoiset Hagemaisterin maatiilet ovat elävän näköistä katukivetystä. Neljällä eri sävyisellä tiilellä on luotu vaihteleva ja mielenkiintoinen kuvio aluelle.

Maatiilien asennus

Maatiilissä on KAKSI identtistä puolta, jotka ovat karkeita. Kumpi vain karheasta pinnasta on asennuspinta/oikea puoli, eikä tiilissä ole ylä- ja tai alapintaa erikseen. Toimitusasiakirjassa/tilauksessa tiilien koko näkyy seuraavasti: P/L/K. (Pituus/leveys/korkeus). Lavoilla maatiilet ovat aina kyljellään, joten se EI ole asennuspuoli jonka näet, kun lavoja avataan. Jos päätätte asettaa maatiilet eri tavalla kuin on kuvattu, tämä voi vaikuttaa menekkiin/m2, mikä tulee huomioida. Tiilen kyljen pinta voi olla myös liukas, siksi jalankulkualueille suosittelemme aina ensisijaisesti karheaa pintaa ylöspäin.

HUOM! Poikkeuksena Vintage-tiilet jotka voidaan asentaa myös kyljelleen lappeen asemasta. Huomiokaa aina menekki.

Pyydä maahantuojalta asennusohjeita tarvittaessa erikseen. Pääsääntöisesti asennuksessa voidaan noudaattaa Infra RYL 214322.1.2 noppakivien asennuskerrosten materiaalit ja  214322.1.3. Saumausmateriaalit

 

image_00064

Yleisesti ero vakiotuotteilla (standardi) ja tilaustuotteilla

Vakiomallisiksi (standardi) maatiiliksi kutsumme maatiiliä jotka ovat jatkuvasti tuotannossa.  Vakiomalliset maatiilt ovat paksuudeltaan noin 40 -52 mm. Muutama malli myös 62 mm paksuna. Minimitilaus määrä on yksi lava eli noin 10 m2.  Toimitusaika noin 10 päivää. (Varmista saatavuus kuitenkin ensin meiltä, varastotilanne voi vaihdella, vakiomalleja on keskimääräisesti saatavilla 10-150 m2*).

Kaikki isommat määrät kuin n. 150 m2 valmistetaan kuitenkin aina erikseen suoraan projektiin. Sekä kaikki muut koot (sekä värit) joita ei ole vakiomalli luettelossamme.

Projektiin valmistettavissa tiilissä suunnittelijalla on myös mahdollisuus vaikuittaa tietyn rajoittein tiilien kokoon.  *Kysy siis aina meiltä, mitä voi tehdä ennen suunnittelua! Erikseen valmistettavilla tiilillä on minimitilausmäärät, jotka vaihtelevat tehtaan mukaan 10 000 - 100 000 kpl.

Toimitusaika erikseen valmistettavilla maatiilillä vaihtelee sesongin mukaan 3-6 kk ylöspäin. Keskitalvella tehdyt tilaukset ehtivät yleensä hyvin valmiiksi keväälle/alkukesälle mutta myöhään keväällä tehdyt tilaukset menevät lähes poikkeuksesta syksylle.

*Annamme mielellämme lisätietoja kaikkeen suunnitteluun liittyvissä asioissa ja myös vakiomallien tilauksissa. Olkaa meihin yhteydessä mielellään jo lähtötilanteessa sujuvan suunnittelun/projektin toteutumiseksi.

Vakiomallien standardikoot näet täältä >

Solera-maatiili ladottuna kyljelleen

Vakiokoot (standardikoot) pääsääntöisesti kävelyaluille

Vakiomalliset eli standardikokoiset maatiilet sopivat kävelyalueille, pihoihin ja puistoihin, ja ne ovat 40 -52 mm korkeita. Muutama 62 mm paksu/korkea malli myös saatavilla.  Nämä vakiomalliset maatiilet ovat varastotuotteita. Vakiomallisia maatiiliä saa tilattua nopeasti pienenkin määrän kerrallaan. Toimitusaika noin 7-10 päivää.  Minimitilaus on . 10 m2/ yksi lava. Samaan tilaukseen voi yhdistää useita eri värejä tai kokoja**  jolloin hyvin yksilölliset ja värikkäät designit ovat mahdollisia. Maatiilistä voidaan toteuttaa vaikka itämainen matto kuvioinnilla. (** min. 1 lava kutankin)

Vakiomallien koot näet täältä >

Hietaniemenkatu ja Sienna maatiili

Tilaustuotteet

Projektimyyntituotteita ovat AINA maatiilet, kaikki muut kuin vakiotuotteet ja AINA kun paksuus on yli 62 mm.  Nämä maatiilet sopivat pysäköintialueille, ajoteille ja jopa raskaalle liikenteelle. Suunnittelijalla on mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen. Toimitusaika ja minimitilausmäärä on huomioitava:
ABCKlinkerin minitilaus on 10 000 kpl ja Hagemeisterin minimitilaus on 30 000- 60 000 kpl. Toimitusaika vaihtelee sesongin mukaan 8 viikosta ylöspäin. Toimitusaika vahvistetaan tilauksen yhteydessä.

Olkaa meihin yhteydessä ennen suunnittelun aloittamista!

Maatiilet kestävät myös raskasta liikennettä

Maatiilet kestävät myös raskasta liikennettä

Maatiilet ovat poltetettua keramiikkaa ja ne ovat erittäin kulutuskestäviä

Tärkeää on valita oikean paksuinen tiili oikeaan paikkaan: kävelyaluille ja puistohin riittää tiilen paksuudeksi 40-50 mm. Satunnaiselle autoliikenteelle ja myös paloautot ja roska-autot kestävä maatiili tulee olla paksuudeltaa 60 mm. Jatkuvaliikenteisellä maatiellä käytetään taas 70 mm paksuja maatiiliä.
Tärkeää on hyvin ja normien mukaisesti toteutetut pohjatyöt.

 

Vintage-ruskeankirjava

Vintage eli antiikkimaatiilet

Vintagemaatiilet, eli keraamiset poltetut antiikkikäsitellyt pihatiilet löytyvät 12 eri värisävyssä /sekoituksessa. Nämä keraamiset pihatiilet ovat tehty perinteisesti aivan samoin kuin muutkin pihatiilet, mutta ovat polton jälkeen pyöritetty erikseen rummussa, jotta kulmat ovat kuluneet pehmeiksi antiikkisen ilmeen aikaansaamiseksi. Nämä viehättävät ja nostalgiset vintagemaatiilet ovat laadukkaita ja pakkasenkestäviä ja kosteuden imukyky on noin 2 - 6 %.

Katso värit:
https://www.teglklinker.dk/vintage-serien/

Vintagemaatiilien vakiokoko on 200 x 60 x 50 mm. (Projektimyyntituotteina saatavissa myös 65 ja 80 mm korkeina. Minimitilaus 1000 m2.)

Vakiomallien standardikoot näet täältä >

Tuotannossa oleviin väreihin voi tutustua tiilitukun Steffen Stenin sivuilla. Suosittelemme katsomaan sekä tuotteet että projektit, koska maatiilen luonnollista väriä on vaikea hahmottaa valokuvasta. Valokuvassa maatiilen väriin vaikuttaa valon määrä ja kulma sekä ilmankosteus, jne.

www.teglklinker.dk/belaegningsklinker

Showroomillamme Helsingin Vallilassa on malleja, joita voi tulla katsomaan, vaikka toimistomme ei olisikaan auki. Lisätietoja aineistot sivultamme mm. vakio/varastomallisista maatiilistä, väreistä ja mitoista sekä projektimyyntituotteista.

Vaatteet ja trendit muuttuvat, mutta korkealaatuinen tiili kestää vuosisatojen ajan.