Suomalaista osaamista hollantilaisessa lintutornissa

Suomalaista osaamista toteutetaan Fort der Rooven luonnonsuojelualueen Bird-ei -lintutornissaHollantilaiselle luonnonsuojelualueelle Fort der Rooverelle toteutetaan parhaillaan uutta lintujen katseluun suunniteltua näköalatornia eli lintutornia ”linnunmunaa”, hollanniksi Bird-ei. Lintutornin mielenkiintoinen ristikkorakenne on toteuttettu Accoyasta, jonka suunnittelun on tehnyt Suomalainen Geometria Architecture Oy. Lisäksi rakennesuunnittelijoina toimivat Aalto Ylipistostolta Suomesta Lauri Salokangas ja Hannu Hirsi.

Luonnonsuojelualueella on tiukat rajoitteet, kuinka kauan siellä saa rakentaa lintujen rauhoitusajan vuoksi. Tammikuun ensimmäisenä päivänä alkaa rauhoitusaika ja kaikki rakennustyöt ovat kielletty, sen vuoksi valmistelutyö aloitettiin hyvissä ajoin edellisenä kesänä. Paksut palkit liimattiin ja höylättiin Suomessa Honkarakenteella ja puuosien työstö tehtiin Kuhmossa TimeberBros/Woodpolis Oy:llä ennen kuin osat siirrettiin syksyllä Hollantiin kasattavaksi paikan päällä. Rakentajana Hollannissa toimii Van Hese Infra.

Hollannissa on toteutettu pitkään erilaisia mielenkiintoisia kohteita Accoyasta, mikä on luonnollista, koska Accoyan tuotantolaitokset ovat Hollannissa. Accoyan myrkyttömyys ja säänkesto ovat ominaisuuksia joista on erityisesti hyötyä luonnonsuojelualueella. Fort der Roovelle on toteutettu myös kuuluisa Mooseksen silta, joka on tavallaan negatiivinen silta, koska se on Accoyasta tehty käytävä veden sisään.

Suomalainen Geometria on ollut suunnittelemassa mukana myös alueelle valmistunutta Pompejus-näköalatornia, joka myös suurimmaksi osaksi on toteutettu Accoyasta. Siitä lisää voitte lukea suoraan Geometrian omilta nettisivuilta.

Pompejus-näköalatorni