Lonnan laituri Accoyasta

Suomenlinnan hoitokunta toteutti Lonnan uuden laiturin kestävästä ja myrkyttömästä Accoyasta

Suomenlinnaan kuuluva piskuinen Lonnan saari sai uuden kestävän laiturin syksyllä 2018, kun merilinnoitusta hallinnoiva Suomenlinnan hoitokunta korvasi saaren vanhan huonokuntoisen laiturin puuosat Accoyalla.

Lonna on yksi Suomenlinnan kahdeksasta saaresta, ja se sijaitsee Suomenlinnasta vähän vasemmalla Kauppatorilta katsottuna. Historiansa aikana Lonnalla on varastoitu mm. ruutia sekä koottu että säilytetty miinoja.

Kaikki merialueilla olevat laiturit ja rakenteet ovat alttiina erityisen koville olosuhteille, joihin tulee valita mahdollisimman kestävät materiaalit. Myrkytön ja ekologinen Accoya on paras mahdollinen valinta laituriksi. Accoya -puu on säänkestävä ja huoltovapaa. Huoltovapaus tarkoittaa, että Accoyaa ei tarvitse hioa, öljytä eikä maalata. Se on elinkaari kustannuksiltaan ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Laituri toteutettiin höyläämättömästä Accoya -raakalankusta, joten siinä näkyi ensimmäisen puolen vuoden aikana vielä kuivaustikkujen (puutaapeleiden välissä) jäljet hauskana yksityiskohtana.  Aurinkoisen kesäkuun 2019 jälkeen taapelien jäljet ja tummuus olivat jo häipyneet ja laituri näytti hyvin vaalealta.

Accoya harmaantuu muutamassa vuodessa kauniin harmaaksi aivan kuten siperian lehtikuusikin, mutta Accoya ei tikkuunnu ja on siksi erinomainen materiaali laitureihin ja terasseihin. Accoya on turvallinen niin ihmisille kuin eläimillekin.

Accoya sopii kaikkeen rakentamiseen. Sitä onkin käytetty maailmalla monta vuosikymmentä juuri vaativissa silta, laituri ja kansirakenteissa sen kestävyyden ja huoltovapaudun vuoksi. Helsingin kaupunki on toteuttanut viisi eri siltaa Mätäjoen yli ja mm. sillan Kauppatorin ja Katajanokan välissä Accoyasta. Lisäksi Vanhankaupungin lahdella usemman sillan kaiteet on toteutettu Accoyasta sen tikkuuntumattomuuden ja säänkeston vuoksi.

 

 

Kauppatorin silta

Mätäjoen sillat

Accoya silta, kansi ja laituri projekteja maailmalta