Accoya on kestävä, ekologinen ja mittapysyvä valinta julkisivujen puurakentamiseen

Uuden sukupolven puurakentamiselle antaa modernin ja yksilöllisen ilmeen Accoya -puusta valmistetut julkisivuelementit. Ne ovat loistava valinta kohteisiin, joihin halutaan ekologinen, kestävä ja huoltokustannuksiltaan alhainen julkisivuverhous. Pitkän elinkaaren omaava Accoya soveltuu erinomaisesti Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin. 

Puun käyttö julkisessa rakentamisessa ja asuntotuotannossa on vahvassa kasvussa. Puun käyttöä vauhdittaa materiaalin monipuolisuus, terveellisyys ja ennen kaikkea erinomaiset ympäristövaikutukset, kuten puun kyky toimia hiilivarastona. Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoite on, että kotimaan julkisen puurakentamisen markkinaosuus olisi kaikesta julkisesta rakentamisesta vuonna 2025 jo 45 %. Puurakentamisen kehittyessä myös materiaalien kestävyys- ja tekniset vaatimukset kasvavat. Accoyan kaltaiselle ympäristöystävälliselle puun käsittelymenetelmälle on kysyntää, kun tieto toksiinisista kyllästeistä on lisääntynyt ja rakentamisen hiilijalanjälkeä sekä elinkaarikustannuksia pystytään seuraamaan yhä tarkemmin. Accoyaan hankintavaiheessa tehty panostus maksaa itsensä vuosien myötä moninkertaisesti takaisin.

Huoleton ja täysin huoltovapaa ulkoverhoilu

Accoya ei vaadi kestääkseen mitään pintakäsittelyä. Esimerkiksi 50 vuoden aikana tavallinen puujulkisivu tulee maalata kuusi kertaa, kun Accoyaa ei tarvitse tänä aikana maalata kertaakaan. Myöskään pintojen hiomista ei tarvitse tehdä, vaan pintojen huolloksi riittää vesipesu ja harjaus. Näin verhouksen huoltokustannus on ylivoimaisen alhainen verrattuna moniin muihin puutuotteisiin.

Halutessaan Accoyan voi kuitenkin kuultokäsitellä tai maalata. Pintakäsittelyaineet pysyvät Accoyassa kahdesta kolmeen kertaan pidempään siistinä kuin tavallisessa puussa, mikä pidentää Accoyan huoltoväliä.

Teknos on määritellyt Accoyan maalaukselle sopivimmat tuotteet. Voit ladata Teknoksen esitteen tästä >

Accoya -ulkoverhouspaneelien tehtävä on sekä varmistaa ja maksimoida puurakennusten kestävyys, että viimeistellä niiden ulkonäkö. Accoyan valintaa kohteisiin tukevat kattavien materiaalitestien tulokset sekä valmistajan puun hankinnan vastuullisuuden osoittavat ympäristösertifikaatit että Accoya -julkisivupaneelin CE-merkintä.

WoodCity_Helsinki
Supercell kattoterassi

Wood Cityn julkisivuissa Accoyan on arvioitu kestävän jopa 80 vuotta.

Accoyan harmaantuminen

Accoa-puu harmaantuu eli patinoituu julkisivussa luonnollisesti muutamassa vuodessa. Harmaantuminen voi alussa olla hiukan epätasaista ja siihen vaikuttaa sekä sää- että ympäristöolosuhteet. Esimerkiksi julkisivun eteläinen ja pohjoinen sivu voivat harmaantua hiukan eri tahtiin.

Harmaantunut, 7 vuotta vanha rakennus, ei pintakäsittelyä

harmaantuminen-Boogaerhouse©-Ronald-Tilleman-e1635508132194 (kopio)(1)
9 vuoden ajan seuranta Accoyan harmaantumisesta

Accoya verhoilulaudat / vakioprofiilit

Höyläystoleranssi +/- 1 mm
Kaikki profiilit soveltuvat sisä- ja ulkokäyttöön sekä saunatiloihin.

Sahatavaran pituudet: 2400 / 2700 / 3000 / 3600 / 4200 / 4500 / 4800
Huom! jonkin verran vaihtelua tehtaan saatavuuden mukaan. Yli 4,8 jm pituudet AINA erillistilauksella.

Vakioprofiilimme sopivat niin sisälle kuin uloskin. Accoya on kestävämpää kuin normaali, modifioimaton puu, ja siksi julkisivuverhouslautamme on tyypillisesti 16-19 mm paksu.

Höyläämme myös tyypillisimpiä sisä- ja ulkoverhousprofiileja. Voitte katsoa profiileita puuinton sivulta:

Ulkoverhouslaudat/puuinfo

Omat profiilit mahdollisia

Voitte suunnitella oman profiilinne esim. Accoya® julkisivu/verhouslaudaksi. Suunnitellessa omaa tuotetta ottakaa Accoya® sahatavaran dimensiot huomioon ja että sahatavarasta tulee höylätä n. 5-6 mm pois pinnasta jokaiselta näkyvältä sivulta.

Suosittelemme, että otatte meihin yhteyttä ensin  jotta voimme neuvoa teitä parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi ja laskea kustannusarvion esim. tarvittavista erikoisteristä höylälle.

 

Accoa UTS/STS paneelin pfofiilikuva
Accoa UTW/STW paneelin pfofiilikuva
Accoa UTW/STW paneelin pfofiilikuva
Accoa 19x140 mm tehostepaneeli pfofiilikuva
Accoa 25x140 mm rimapaneeli pfofiilikuva

 

Vakioprofiilit löytyvät ladattavana tiedostona

Aineistot sivullamme löytyy kaikki tiedot ladattavina tiedostoina. Pääset oheisesta linkistä aineistot-sivulle

Aineistot sivulle

 

 

Kiinnitys ja valaistus

Seinien ja kattojen julkisivuverhoilun piilokiinnitykseen voi käyttää myös B-fix klipsejä. B-fix kiinnitys on lähes näkymätön, helppo ja nopea.

Accoya julkisivuverhoilussa voi käyttää myös B-fix LED-terassivaloja. Helposti asennettavia ja pitkäikäisiä valoja on saatavilla valkoisia ja värillisiä, ja niiden voimakkuuden ja värin kaukosäätö on myös mahdollista.

Bfix-klipsit
B-fix LED terassivalo Accoya terassin kanssa

Julkisessa puurakentamisessa palonsuojauksesta huolehtiminen on erityisen tärkeää

Puurakentamisessa palonsuojauksesta huolehtiminen on tärkeää. Patentoidulla Burnblock -käsittelyllä saavutetaan tasainen ja kestävä palonsuojaus. Burnblock -palonsuoja on täysin biohajoava tuote, jolla saadaan puulle paras mahdollinen paloluokka.

Puutavara käsitellään autoklaavissa ns. painekäsittelynä, jonka jälkeen se toimitetaan työmaalle. Kertakäsittely riittää, eikä palonsuojaa tarvitse esimerkiksi lisätä lautojen työstämisen jälkeen, sillä tuote on imeytynyt puun sisälle. Burnblock estää hapen pääsyn palonsuojalla käsiteltyyn puuhun ja käsittely sopii käytettäväksi sekä sisä- että ulkotiloissa. Burnblockilla käsitellystä Accoyasta saadaan huoltovapaita ja paloturvallisia julkisivuja, jotka kestävät vuosikymmeniä. Novenberg Oy:n edustamalla ekologisella Burnblock -palonsuoja-aineella saadaan puulle korkein mahdollinen paloluokka B-s1,d0.

Burnblock logo

Rakentamisen Ruusu myönnettiin Supercellin pääkonttorille

Rakentamisen Ruusu on Helsingin kaupungin vuotuinen tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Rakentamisen Ruusu jaetaan rakennushankkeelle tai teolle, joka on edistänyt hyvän elinympäristön luomista ja noudattaa ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti sekä kulttuurisesti kestävää kehitystä. Vuoden 2020 Rakentamisen Ruusu -palkinto myönnettiin Supercellin pääkonttorin suunnittelijoille ja rakentajille.

Novenberg Oy:lle Supercellin pääkonttori oli upeasti jo toinen kerta olla materiaalitoimittajana mukana Rakentamisen Ruusun -voittajahankkeessa. Vuonna 2017 ensimmäisen palkinnon pokkasi TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -kerrostalot, joiden julkisivumateriaali on myös Accoya -puuta. Turvallisen ja vastuullisen puurakentamisen lisääminen on Novenbergin toiminnan ydin ja meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta tärkeä tavoite. Aihetta on hyvä kyetä tarkastelemaan globaalisti yhdessä ja koettaa löytää kuhunkin rakentamisen tarpeeseen toimivin ja pitkäikäisin ratkaisu. Pienelle toimijalle on suuri ylpeyden aihe, että Suomestakin löytyy jo lukuisia Accoyalla toteutettuja rakennushankkeita, joissa materiaalin kestävyyden voi todeta.

Supercellin pääkonttorin julkisivu, Accoya-paneelit

Novenberg materiaalitoimittajana palkitussa Supercellin pääkonttorin kohteessa.

Arkkitehdit, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat kiinnostuneita Accoyan ekologisuudesta, kestävyydestä sekä alhaisista huoltokustannuksista.

INSPIRAATIOTA: