Loading...

Ekologinen puu ulkokohteisiin

Kebony on ainut kestävä vaihtoehto trooppiselle kovapuulle, silloin kun kauneus ja käyttöominaisuudet ovat oleellisia. Kebony on mainio valinta terasseille.

Norjassa kehitetty Kebony® teknologia on luonnonystävällinen patentoitu prosessi, joka parantaa kestävän pehmeän puun ominaisuuksia bio-pohjaisen nesteen avulla. Prosessi muuntaa puun soluseiniä pysyvästi antaen Kebonylle ensiluokkaisen kovan puun ominaisuudet ja täyteläisen ruskean sävyn.

Kebony sopii sisä- ja ulkokäyttöön. Vaativiin käyttökohteisiin joissa vaaditaan myös hienostuneisuutta, sitä saa Clear (läpikäsitelty) ja Character (pintakäsitelty) versioina. Altistuessaan auringolle ja vedelle Kebony saa kauniin hienostuneen hopeanharmaan patinan. Käyttöominaisuudet säilyvät ja kauneus korostuu.

Käsittelymenetelmä

Kebony-tuotteet perustuvat prosessiin, jossa puu käsitellään patentoidussa prosessissa furfuryl-alkoholiin paineen ja lämmön avulla niin, että sen molekyylirakenne muuttuu. Käsitelty Kebony on väriltään tummanruskeaa ja käsittelemättömänä se muuttuu ajansaatossa hopeanharmaaksi.

Käsittelyaine

Furfurylkoholi jota käytetään Kebony käsittelyssä tulee sokeriruokoviljelmän sivutuotteena, ja on ekologinen kierrätettävä raaka-aine.

Käsittelyn vaikutuksen puun ominaisuuksiin

Käsitelty eli ”modifioitu puu” on kestävämpää, kovempaa ja vakaampaa, eli sen mittapysyvyys on normaalia puuta parempi. Modifioitu puu ei ime niin paljon nestettä ja näin ollen soveltuu loistavasti käytettäväksi kosteissa ja märissä olosuhteissa.

Käytetyt puulajit

Pohjoismaista mäntyä, radiatamäntyä, sekä joukko amerikkalaisia mäntylajikkeita (SYP) ja vaahteraa.

 Standardit ja testitulokset

Kebony-tuotteille luvataan tehtaalta 30 vuoden takuu. Tuote on paitsi Joutsen-merkitty myös sertifioitu FSC:n ja PEFC:in taholta vastuullisesta metsän käytöstä ja se on saanut ruotsalaisen SundaHus ja norjalaisen Norweigan Green Building Councilin sertifikaatit.

Laatuluokat ja niiden erot

Puutuotteet läpi- tai pintakyllästetään. Kestävyydeltään Kebonyn puut ovat luokiteltu EN-350 standardien mukaan parhaimpaan luokkaan 1 ja metsämänty luokaan 1-2.

Pintakäsittelyyn (maalaus, kuultoväri)

Kebonya suositellaan jätettävän käsittelemättömäksi, mutta sitä voidaan myös käsitellä puuöljyllä, niin että ruskea sävy säilyy.

Suositeltavat käyttökohteet

Kebonya käytetään laitureissa, terasseilla, ulkoverhoilussa, ulkohuonekaluissa, ikkunoissa, ovissa ja jopa hienotyöstetyissä käyttöesineissä, kuten aterimissa. Puuta suositellaan leikkiympäristöihin sen myrkyttömyyden takia.

Kebony on alkuun kauniin ruskea ja patinoituu vähitellen hopean harmaaksi, ellei sitä käsitellä.

Vasemmalla uusi katos, yllä 3 vuotta myöhemmin.

Tikkuuntumaton terassilauta on ilo paljaille jaloille.

Kestävä ja pitkäikäinen puu sopii mainiosti julkiseen rakentamiseen ja vaativiin olosuhteisiin.

Lue lisää Kebonysta Arkkitehti-esitteestämme

A5 pika-opas Kebonysta terassipuuna

Tuotetiedot tavallisista terassilaudoista suomeksi ja ruotsiksi täältä

Lue lisää Kebonyn omilta sivuilta 

Kebonya käytetään paljon laitureissa, terasseissa ja ulkoverhoilussa. Varsin mainio se on leikkiympäristöissä sen myrkyttömyyden takia.

Katso kun Kebonyn toimitusjohtaja Christian Jebsen kertoo Kebony puun ainutlaatuisista ominaisuuksista, sen innovatiivisuudesta sekä ympäristöystävällisyydestä alla: